Lyckad dag om Streptococcus agalactiae

mastitkurs_3

Idag har vi haft en heldagskurs om Streptococcus agalactiae (SRA) på SVA i samarbete med Växa Sverige. 25 intresserade veterinärer deltog. Dagen inleddes med att Karin Persson Waller berättade om klinik, förekomst, patogenes och riskfaktorer. SRA är en relativt ovanlig mastitbakterie som på senare år blivit vanligare, särskilt i vissa besättningar. Den största riskfaktorn för att få in SRA i besättningen är inköp av djur och det kan även finnas risk för zoonotisk smitta, det vill säga att människor och djur kan smitta varandra. Sedan kom Charlotta Fasth och pratade provtagning och diagnostik. Hennes huvudbudskap är att SRA är en svår diagnos att ställa i fält. Mjölkprover bör därför skickas till ackrediterat labb. Efter lunch körde jag (Ylva) ett kort pass om behandling som inte alltid är det enklaste trots att SRA är känslig för penicillin. Och sedan avslutades dagen med Håkan Landin som gav oss exempel på hur vi kan lyckas (och misslyckas) med att sanera besättningar från SRA. Håkan vill slå ett särskilt slag för att smittskyddet vid tiden runt kalvning är optimalt. För att skydda korna då de är som känsligast. På det hela taget blev det en lyckad kurs med intresserade åhörare som ställde många intressanta och tänkvärda frågor. Deltagarna verkade nöjda och det var vi föreläsare också.

Författare: Ylva Persson

Jag är biträdande statsveterinär i idisslarsjukdomar på SVA. Mitt huvudsakliga forskningsområde är mastit. De djurslag som jag hittills studerat är ko, get, får och nu senast kamel. Jag är också väldigt intresserad av antibiotikaanvändning vid mastit.

2 reaktioner till “Lyckad dag om Streptococcus agalactiae”

 1. Hej Ylva!

  Jag har en besättning med Agalactiae och jag skulle gärna bli uppdaterad med hur man tänker om hantering av problemet i en besättning. Jag är med på hur bakterien smitter och att man skall sanera sig bort från problemet. Men det kan ha kommit bättre information om bekämpning sen jag pluggade.
  Finns det en uppsummering från det mötet som SVA hade i Februari som man kan komma åt?
  Jag tänker mest på hur man på ett kostnadseffektivt sätt diagnosticerar drabbade kor (besättningen har inte höga celler eller många mastiter) och lägger upp en plan som kan fungera i en liten besättning som i princip bara har en grupp, men har skapad plats till kor konstaterade med Strep Agalactiae.

  Svar kan skickas till palmelundvet@gmail.com

  Mvh Rita Palmelund

  1. Hej Rita!
   Streptoccus agalactiae kräver en strategisk och mycket konsekvent genomförd sanering. Det är särskilt viktigt i en större besättning, men även i en mindre besättning som du beskriver. Jag rekommenderar att du tar del av de nordiska riktlinjerna som jag skickat till dig separat. De passar för både stora och små besättningar.
   /Ylva

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.